Acasă Uncategorized Morții ne pot auzi: o descoperire a oamenilor de știință canadieni

Morții ne pot auzi: o descoperire a oamenilor de știință canadieni

de Zoe Roman

Reclamă

Neurologii canadieni de la Universitatea din Columbia Britanică (University of British Columbia) au confirmat pentru ziarul britanic Mirror că persoanele care decedează nu își pierd auzul până la ultima respirație, până la ultima bătaie a inimii, și par să audă încă o perioadă de timp după aceea.

Reclamă

– Are sens ca rudele și prietenii să rămână cu moartea până la sfârșit – pentru a le spune ceva, pentru a-și lua rămas bun…, – crede Elizabeth Blundon de la Departamentul de Psihologie – una dintre participanții la cercetarea care a produs rezultatele senzaționale. Au fost publicate pentru prima dată în revista Nature acum doi ani.

Medicii au cerut pacienților bolnavi terminali ai unuia dintre ospicii să-i ajute (St. John Hospice). Mulți dintre cei care erau încă în mintea lor au fost de acord să devină voluntari. Au ajuns la concluzia că nu vor putea rămâne mai mult în această lume. O să ne distrăm puțin pentru ultima dată.

Nu se cerea prea mult de la nefericiți: să moară într-o cască cu electrozi. Ceea ce au făcut.

Pentru atentatorii sinucigași care nu-și pierduseră încă cunoștința și pentru persoanele sănătoase din grupul de control, cercetătorii au cântat melodii simple, schimbându-le tonul. Electrozii au înregistrat modul în care creierul reacționează la acest lucru. Și a reacționat într-un anumit fel. Ceea ce indică faptul că percepția audio funcționează.

Creierul oamenilor sănătoși, al celor bolnavi, al celor aflați în comă și al celor care tocmai au decedat reacționează la stimulii acustici în același mod.

Același „program muzical” a fost difuzat puțin mai târziu pentru aceiași pacienți bolnavi fără speranță. Mai întâi atunci când se aflau deja în pragul acelei lumi – fiind inconștienți, fără semne vizibile de viață și, în sfârșit, imediat după moarte.

Răspunsul creierului lor „după” a fost puțin diferit de cel prezentat de grupul de control și de grupul de muribunzi „înainte”. Nu numai că exista activitate în creier, dar curbele sale aproape că se potriveau. Chiar până în momentul morții și câteva secunde după aceea. Din ceea ce oamenii de știință au ajuns la concluzia că muribunzii aud totul, iar unele sunete pătrund, cum se spune, chiar și în cealaltă parte a lumii.

Înțeleg cei aflați pe ultima lor călătorie ceea ce li se spune? Nici oamenii de știință nu exclud acest lucru. Dar recunosc că nu au găsit încă modalități științifice stricte de a verifica acest lucru.

Scopul imediat al cercetătorilor este de a determina cât durează capacitatea de atingere. Este posibil ca cei care mor nu numai să audă totul, ci și să simtă atingerea. De exemplu, ei simt că sunt ținuți de mână.

Ați putea dori, de asemenea