Acasă Tehnologii
Categorie:

Tehnologii

Reclamă

Datorită acestuia, conform planurilor dezvoltatorilor, actualele convorbiri telefonice monofonice ar trebui să devină de domeniul trecutului, iar abonații își vor putea auzi vocile unul altuia aproape în „formă naturală” în timpul unei conversații. În plus, tehnologia ar putea fi solicitată la organizarea de teleconferințe, localizând în spațiu vocile fiecărui participant în parte.

Pekka Lundmark, directorul general al Nokia, a demonstrat capacitățile noii tehnologii prin apelarea unuia dintre colegii săi de pe un smartphone obișnuit conectat la o rețea publică 5G.

Pagini: 1 2

Reclamă

Un prototip funcțional de scaner a fost introdus în 2022. Acesta utilizează radiații în gama terahertz, la frecvențe cuprinse între 0,1 THz (100 GHz) și 10 THz, cu lungimi de undă de la 3 mm la 0,03 mm. Ochiul uman nu le percepe, dar astfel de radiații trec prin ceea ce reprezintă o barieră pentru lumina din partea vizibilă a spectrului – praf, ceață, fum, multe materiale subțiri.

Trecând prin obstacol, razele cad pe obiectul ascuns în spatele acestuia și sunt reflectate, ceea ce permite colectarea lor pe receptor și simularea imaginii. Nu există nicio lentilă în sistem, iar generarea și recepția radiațiilor are loc pe senzori CMOS, ceea ce facilitează procesarea digitală a informațiilor. Începând cu anul 2022, echipa a lucrat pentru a miniaturiza designul, iar acum folosește o matrice de senzori CMOS de 1 x 3.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință cred că, datorită noului material, vor putea în cele din urmă să reducă încărcătura rețelelor de electricitate prin stocarea de energie curată în pereții și plafoanele clădirilor.

Sunt propuse mai multe opțiuni de utilizare a noului beton „condensator”. De exemplu, acesta poate fi folosit pentru a construi drumuri de pe care se pot reîncărca mașinile electrice în mișcare. O altă opțiune este utilizarea acestuia ca material de construcție pentru turnarea de pereți, fundații și coloane de susținere capabile să stocheze energie.

Pagini: 1 2

Reclamă

După un deceniu de dezvoltare, Collins Aerospace a prezentat cea de-a treia generație de căști pentru piloții avionului de luptă F-35. Aceasta se numește „Genesis III” sau HMDS Gen 3 și costă 400.000 de dolari. Însă autorii dezvoltării susțin că prețul este justificat, deoarece o astfel de cască face ca avionul să fie literalmente transparent pentru pilot – vederea sa nu este restricționată de nimic.

Pe fuselaj există, de asemenea, camere cu infraroșu, ceea ce face posibilă vederea în întuneric total. Dar câmpul de vizibilitate este limitat – doar 30 pe 40 de grade. Sistemul de ghidare încorporat în cască vă permite să marcați orice obiect de pe cer și de la sol prin simpla mișcare a ochilor. Casca poate rezista la suprasarcini în timpul ejecției la viteze de până la 1000 km/h.

Pagini: 1 2

Reclamă

Soluția a fost găsită chiar în natură – insectele străvechi conservate în chihlimbar prezintă leziuni minime ale ADN-ului. Prin urmare, oamenii de știință au creat un analog al chihlimbarului pe bază de polimeri termorigizi, care, atunci când sunt încălziți, se solidifică precum un mineral și conservă în mod fiabil conținutul din interior. Dar dacă le aplicați anumite substanțe chimice, cum ar fi cisteamina, materialul se dezintegrează și se poate extrage „umplutura” sa.

ADN-ul codificat este transformat în mici sfere cu un strat exterior hidrofob cu ajutorul monomerilor, deoarece umiditatea este dăunătoare pentru ADN. Sferele sunt plasate într-un lichid topit, apoi sunt încălzite până când se transformă într-o substanță asemănătoare sticlei. Tehnologia a fost denumită „xeroconservare termorezistentă îmbunătățită”, sau T-REX.

Pagini: 1 2

Reclamă